رسانه ایران (rasanehiran.com):لغو سخنرانی علی مطهری در مشهد، بار دیگر فرصت خبری خوبی برای رسانههای خارج از کشور فراهم کرد.
بیبیسی فارسی ضمن اشاره به نامه انتقادی علی مطهری به رئیس جمهور، در خصوص پاسخ حسن روحانی به این نامه نوشت: آقای روحانی با انتقاد از دادستانی مشهد نوشته لازم است رئیس قوه قضائیه ایران تاکید کند که استاندار و نیروی انتظامی و مقامهای امنیتی "وظیفه حفظ اجتماعات قانونی و حمایت از آزادی بیان" را بر عهده دارند.
پررنگ کردن اختلاف میان دولت و قوه قضائیهبه دنبال واکنش آیتالله صادق لاریجانی به نامه رئیس جمهور، بیبیسی در مطلب دیگری به انعکاس انتقادات رئیس دستگاه قضا به حسن روحانی پرداخت و نوشت: رئیس قوه قضائیه از موضعگیری حسن روحانی، رئیس جمهوری در این مورد و نامههایی که برای رئیس قوه قضاییه و وزیران کشور و دادگستری نوشت نیز انتقاد کرد و گفت: "سئوال مهم این است که رئیس جمهوری تمام قد به رئیس یک قوه و دو وزیر نامه مینویسد و قبل از اینکه رسیدگی صورت بگیرد، در نامه خود حکم میدهد و دادستان مشهد را متخلف احراز میکند و مدعی میشود که بر خلاف اصول متعدد قانون اساسی عمل کرده است."
بیبیسی فارسی که تمایل خاصی به انعکاس اختلافات در میان مسئولان جمهوری اسلامی دارد، در بخشی از یک یادداشت نیز نوشت: لغو سخنرانی علی مطهری٬ نایب رئیس مجلس ایران در مشهد شاید بار دیگر دولت ایران را در مقابل مقامات قضایی و منصوبان رهبر ایران قرار دهد.
در بخش دیگری از همین یادداشت آمده: فارغ از اینکه حسن روحانی و دولتش تا چه حد در راستای خواسته آقای مطهری پیش خواهند رفت٬ این سئوال پیش میآید که دولت عملاً تا چه اندازه قدرت دارد تا از دخالت قوه قضاییه و منصوبان رهبر در استان جلوگیری کند.
همچنین در این مطلب با اشاره به اینکه وزیر کشور در حال تنظیم نامهای به رئیس قوه قضاییه است، در بیان تقابل میان دولت و قوه قضائیه، نوشت: استانداری خراسان رضوی هم گفته که مذاکراتش با مقامات قضایی استان بینتیجه بوده و هیچ پاسخی از آنها نگرفته است.
وسیع نشاندادن نقض آزادی بیان
بیبیسی فارسی در یک گزارش تلویزیونی، ضمن اشاره به صحبتهای رئیس جمهور که لغو سخنرانی علی مطهری در مشهد را "مایه شرمساری" خوانده بود، گفت در مقابل، مخالفان دولت "آزادی رسانهها در ظاهر و برخورد با رسانهها در خفا" را مایه شرمساری میدانند و با انتشار فهرستی از سخنرانیهای لغوشده، دولت را به سرکوب صداهای مخالف متهم کرده و آن را لغوهای زنجیرهای نامیدهاند.
به گفته بیبیسی فارسی، حسن عباسی، منتقد سرسخت دولت با ۱۲ لغو برنامه در صدر قرار دارد؛ اما همانطور که سخنرانی منتقدان سرسخت لغو میشود، برنامه حامیان دوآتشه هم لغو میشود. سخنرانی صادق زیباکلام هم دوشنبه در قزوین لغو شد، به دلیل آنچه جلوگیری از مسائل امنیتی و پیشگیری از وقوع جرم خوانده شد.
در پایان این گزارش، بیبیسی ماجرای لغو سخنرانی علی مطهری را به انتخابات ریاست جمهوری سال آینده، مرتبط کرد و با اشاره به صحبتهای آیتالله موحدی کرمانی گفت: "یکی از روحانیون محافظهکار در ایران روز گذشته بار دیگر به میانهروها یادآوری کرد چه کسی حرف آخر را میزند. امام جمعه موقت تهران گفت علی مطهری بهتر بود حرفهایی را که در سخنرانی میخواست بزند با رهبری نظام هماهنگ میکرد تا مشکلی پیش نیاید."
بر اساس آنچه گذشت، چند محور اصلی که bbc به آن پرداخته، عبارت است از:
۱. تشدید اختلاف میان رؤسای دو قوه مجریه و قضائیه
۲. واردکردن رهبری به ماجرا با اشاره به منصوبان رهبری
۳. فراقانونی جلوهدادن ممنوعیتها برای منتقدان در کشور
۴. قراردادن حامیان دولت تحت عنوان "میانهرو"ها در مقابل رهبری
۵. انتساب انتقادناپذیری و دیکتاتوری پنهان به رهبری
۶. نمایشی نشاندادن انتخابات در ایران